Måste man nyttja dextros som bryggsocker eller kan vanligt socker även fungera?
Dextros brukar tjäna som en viktig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det bästa är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks fortskrida en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla stadig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.
Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret samt smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.
Strösocker däremot är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite olika synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.
En del anser att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det verkligen icke spelar någon roll.
Något man måste komma ihåg är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man faktiskt har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.
Hålla sig noga till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och kompensera med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.
Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod också kommer att manipulera resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl igen. Om du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation åter.